Akutte rygsmerter

Nye nationale kliniske retningslinjer for lænderygsmerter anbefaler, at du så vidt muligt fortsætter med dine daglige gøremål og holder dig fysisk så meget i gang som muligt.

Disse behandlingsmetoder anbefales ikke i den akutte fase

 • Akupunktur - grunden til dette er at man på nuværende tidspunkt ikke kan dokumentere effekten godt nok. Primært på grund af manglende studier der er gode nok
 • Røntgen og MR scanning anbefales heller ikke da de fleste akutte rygtilfælde går over af sig selv.
 • Medicinsk behandling har ingen evidens - trods det anbefaler mange læger og andre behandlere svage smertestillende håndkøbspræparater (og patienterne ønsker det selv)

Derudover konkluderer de nye nationale kliniske retningslinjer at ingen behandlingsmetoder er mere effektive end andre i den akutte fase.

Grunden til dette er med stor sandsynlighed, at de sundhedsprofessionelle stadigvæk ikke er gode nok eller har de optimale muligheder for, at klassificere patienterne.

Derfor er den vigtigste opgave en sundhedsprofessionel har overfor en patient med akutte rygsmerter, at vi ikke gøre patienterne bange for at bevæge sig!

Læs de NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJER HER

Følg denne guide, hvis du har akut ondt i ryggen:

 1. Læg dig med det samme på maven. Hvis du ikke kan det, hvil dig i sengen og forsøg igen i morgen. 
 2. Hvis du ser dig nødsaget til at gå i seng, sørg for god støtte i den liggende stilling og læg ikke mere end højst to dage.
 3. Det kan af og til være en god ide, at bruge et sammerullet håndklæde rundt om livet, for at bevare lændesvajet i ryggen. 
 4.  Udfør øvelse 1, 2 og 3 ti gange hver anden time, så længe du er vågen) Se fuld beskrivelse under hver enkelt øvelse i dette online program.
 5. Hvis du oplever flest smerter i den ene side af ryggen, så flyt hofterne VÆK fra den smertefulde side, når du laver øvelse 2 og 3.
 6. Undgå alle aktiviteter der forværrer dine symptomer. 
 7. Det er meget vigtigt, at du ikke sidder sammenfaldet og at du undgår, at bøje ryggen forover i stående stilling. 
 8. Brug altid en lændepølle eller et sammenrullet håndklæde i lænden, når du sidder i den akutte fase. 
 9. Sørg for at holde en korrekt holdning HELE TIDEN. 

FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER:

Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Close

50% Fuldført