JUVIVA ONLINE FYSIOTERAPI

Brug for hjælp? KLIK HER Log på

Mennesket og bevægelse

Dyr i zoologiske haver bliver oftere syge end dyr i det vilde.

På trods af alle de gode ting ved det moderne menneskes liv, så er der også negative konsekvenser.

Vores dagligdag bliver mere og mere inaktiv, fordi vi kan klare de fleste opgaver foran computeren.

Vores inaktive livsstil (kombineret med elendig kost) har medført en eksplosion i livsstilssygdomme.

Livsstilssygdomme såsom diabetes, overvægt og hjerte-karsygdomme. Sygdomme som stort set ikke fandtes/findes hos samler-jager kulturer.

Hvis du arbejde foran en skærm til daglig, så er du stillesiddende i op til 13 timer om dagen (husk at tælle den tid du sidder stille derhjemme med). Din risiko for livsstilssygdomme stiger jo længere tid du er stillesiddende og inaktiv.

 

Mennesket og bevægelse 

Hvis vi skal snakke om, hvordan mennesket og bevægelse hænger sammen, er vi nødt til at kigge menneskets historie og udvikling. Vi bliver undervejs nødt til, at bruge forskellige modeller til, at forklare hvordan tingene hænger sammen. 

Det vi skal huske er, at modeller er lige nøjagtigt det de er...de er modeller. Modeller repræsenterer ikke hele sandheden og vil altid være en simplificering af virkeligheden. Med den viden ved vi at alle modeller er forkerte, men nogle kan være brugbare.

 

HVAD ER MENNESKET TILPASSET TIL?

Historien om den menneskelige krop og dermed dig og mig, kan koges ned til 7 store transformationer (Kilde: The story of the human body): 

 1. Vores første menneskelige forfædre udviklede sig fra aberne og til at være opretstående mennesker. 
 2. Efterkommerne til de første forfædre, Australopithecus, udviklede tilpasninger til, at indsamle og spise en bred vifte af føde udover frugt (man har fundet rester af Australopithecus i det nordlige Kenya. Kilde 
 3. For cirka 2 millioner år siden udviklede den første menneskelige slægt sig næsten til det der svarer til det moderne menneskes krop og hjerne, som gjorde dem i stand til, at blive de første jæger-samlere. 
 4. Efterhånden som den første menneskelige slægt blomstrede og spredte sig ud over den gamle verden, udviklede de endnu større hjerner og større langsomt voksende kroppe. 
 5. Det moderne menneske udviklede særlige evner i form af sprog, kultur og samarbejde, som tillod os, at sprede os hurtigere og hurtigere og hele kloden og blive den alt dominerende dyrerace. 
 6. Landbrugsrevolutionen startede da mennesket begyndte, at dyrke deres mad, i stedet for, at jage og indsamle deres mad. 
 7. Den industrielle revolution, startede da vi begyndte, at bruge maskiner til, at udskifte menneskelig arbejdskraft.  

 

Her er vi så i dag:

Før vi levede i en komfortabel verden som vi gør nu, var bevægelse på daglig basis en nødvendighed. Vi skulle finde, fange og indsamle mad og vand. Det krævede daglige og livslange fysiske gøremål. Vi blev regelmæssigt udfordret fysisk.

Det meste af menneskets historie fortæller om vigtigheden i evnen til at bevæge sig, være fysisk rask, udholdende, stærk og mobil - eller lide døden. 

 I løbet af de sidste 10.000 år er de fleste mennesker gået fra samler-jægerfolk til, bondesamfund, derefter industrisamfundet, til teknologi-samfundet i dag. I dag kan det at bevæge sig på det nærmeste outsources og fremtiden tyder på at det kun bliver værre. 

Du kan i dag med en enkelt søgning, få mad, købe et hus, finde en mage. Faktisk kan du klare alt fra en telefon eller en computer. 

Bevægelse er ikke længere en nødvendighed. 

Men aldrig har vi lidt af så mange følge sygdomme som vi gør i dag. Vores inaktive livsstil (kombineret med elendig kost) har medført en eksplosion i livsstilssygdomme.

Men med den industrielle revolution og nu den teknologiske revolution (tænk biler, tv, computere og mobiltelefoner) er vores hverdag ændre med et snuptag set i menneskets evolutionsperspektiv.

Det er et faktum at den menneskelige krop er designet til bevægelse. Men i dag har den industrielle og teknologiske revolution ført til:

 • At den gennemsnitlige person sidder i 12 timer (er inaktiv).
 • At inaktivitet er den fjerde største dræber.
 • At 3.2 millioner dør som direkte følger at inaktivitet.

Derfor er der høj risiko ved at siddende in-aktiv, såsom 8 timer på kontoret, 1 time hver vej til og fra arbejdet i bil eller tog, samt for eksempel 2 timer foran fjernsynet som langsomt, men sikkert øger risikoen for, at du udvikler livsstilssygdomme.

Det er på overfladen meget nemt at forebygge og fjerne problemer relateret til arbejdsrelaterede smerter. Du bør øge mængden af bevægelse, forbedre kvaliteten af din evne til at bevæge dig og at du udfører basal vedligeholdelse af din krop på daglig basis.

Det er det vi hos Juviva Online Fysioterapi hjælper personer som dig med. Det bedste er at det virker for alle personer. Det er lige meget om du er bundet til din stol dagen lang eller om du har kroniske smerter.

Med vedholdenhed, beslutsomhed, og selvforpligtelse kan du reducere den selvvalgte tid du sidder, reducere din risiko for de mest almindelige livsstilssygdomme øge din produktivitet, reducer eller helt fjerne smerter og indarbejde mere bevægelse i din hverdag.  Alt hvad du behøver er at følge nedenstående 5 “regler”.

 

5 simple regler 

 1. Reducer selvvalgte siddende stillinger i løbet af din dag.
 2. For hver 30 minutter du er siddende, bør du bevæge dig i mindst 3 minutter.
 3. Prioriter korrekte positioner og mekanik når du kan.
 4. Udfør 8-15 minutters vedligeholdelse dagligt.
 5. Øg NEAT.

1: Reducer tiden du sidder.

Stop ulykken er en god huskeregel. Hvis du hver dag slår dig selv over den samme finger vil din finger i løbet at kort tid være smertefuld og begrænset i funktion.

De færreste af os ser det at sidde som et potentielt problem, men over tid bliver kroppen belastet og begynder at råbe op om at den behøver forandring. Derfor stop ulykken, sid i kortet tid af gangen. 

Få minutter ad gangen væk fra den siddende stilling kan have en enorm betydning for din dagligdag. At sidde i sig selv er ikke problemet men tidsforbruget i den siddende stilling er problemet. Så hver gang du kan bryde den vil din krop takke dig tifold.   

 

2: 30/3 reglen.

En super simpel regel som din krop vil takke dig for er 30/3 reglen. 30/3 reglen går ud på at du indarbejder mikropause fra den siddende stilling minimum hver halve time. I dine mikropause indarbejder du små øvelser eller gåture som frisker din krop op og løsner de mest belastede områder.

Selv den mest stressede kontoransatte kan finde 3 minutter væk fra stolen (læs - stolen, det behøver ikke være væk fra skærmen eller skrivebordet).   

3: Optimer din siddende og stående holdning.

Vi kan ikke undgå at sidde eller stå i vores moderne verden, så derfor er det vigtigt at vide noget om, hvordan du kan optimere dine sidde og stå positioner, så din krop belastes mindst muligt.

Overordnet er der 3 hovedregler du bør følge når du sidder:

 1. Sid med rank ryg.
  Undgå at bruge dit ryglæn og/eller dine armlæn, men forsøg at sidde ude på kanten af stolen med dine knæ en smule uden for hoftebredde. På den måde aktiverer du ballemusklerne mere og kan dermed skabe bedre stabilitet omkring ryggen. 
 2. Kom op og bevæg dig rundt hver 30 minut.
  Du kan enten vælge at følge vores standard bevægelses/mobilitetsprogram eller vælge et af vores bevægelses/mobilitetsprogrammer specifikt rettet mod bestemte områder af din krop.
 3. Udfør dagligt 10-15 minutters vedligeholdelse af din krop.

Italieneren Vilfredo Pareto opdagede i 1906 80/20 princippet som fortæller, at du med 20% indsats kan opnå 80% af den ønskede effekt.

Derfor kan det være en god ide at lave en liste for dig selv over de områder hvor du mærker smerter.

Lad os sige du har 5 områder som driller dig, så fokuserer du på et område af gangen.

Det vil svare til 20 procent arbejde som vil give dig 80% af effekten.

4: Daglig vedligeholdelse.

Vaner gode som dårlige tager i gennemsnit 66 dage, at opbygge som ifølge University College of London i 2009 fandt ud af og det kræver nye bedre vaner at ændre måden hvorpå du arbejder i dit hjemmekontor/din kontorarbejdsplads.

Det princip kan du med fordel bruge, når du skal opnå bedre vaner på dit hjemmekontor/din kontorarbejdsplads, da ekstraordinære resultater er direkte relateret og bestemt af hvor fokuseret du er i dine handlinger.

Du skal faktisk tænke så småt som du overhovedet kan. Når du tænker så småt som muligt vil du stå og stirre på EN ting. Og det er lige nøjagtigt meningen.

En lille ting kan have en stor effekt, bare tænk på en lille dominobrik der kan vælte flere tusind andre brikker.

Ved at fokusere på EN ting vil du over tid opbygge nye gode vaner. Nøglen her er over tid. Succes bygges over tid. En ting af gangen.

Ingen opnår succes alene. Ingen. Derfor få dine kollegaer med på ideen.

Dem med de “rigtige” vaner lader til at klare sig bedre end andre. De gør de mest vigtige ting regelmæssigt og som et resultat heraf, bliver alt andet lettere.

 

5: NEAT

Kender du det at du efter en lang arbejdsdag skal slæbe dig ned i fitnesscenteret? Det gør jeg...og for at være ærlig så er der også dage hvor det bare ikke kommer til at ske.

Her er det at NEAT kommer ind i billedet. Det er ikke tidskrævende og alligevel effektivt.

NEAT er de små valg du kan gøre i din hverdag uden det kræver meget af din tid. Tænk på de mange gange hvor du tager bilen eller bussen, hvor du egentlig lige så godt kunne have taget cyklen.

HVad med de gange hvor du står og glor i en elevator med personer du egentlig ikke har lyst til at stå sammen med? Turen op ad trapperne tager ikke meget længere, får dit kredsløb til at løbe hurtigere og vækker din sløve hjerne. Og hvad er egentlig tidsforskellen på arbejde siddende og stående? Du har fuldstændig ret...Der er ingen tidsforskel.

NEAT er langtidsholdbart og ”føles” ikke som træning

Personligt vil jeg heller have trukket 4 tænder ud end at stå / løbe på et løbebånd eller stå på en ellipsetræner. Men gå en lang tur eller give den gas på min mountainbike synes jeg er fedt.

Det kræver typisk planlægning og tid i kalenderen.

Så tag et aktivt valg og. Hop på cyklen, vælg trapperne, tag små skridt hver dag de vil føre dig langt. 

Du kan læse mere på www.juviva,com om hvordan du skaber mere bevægelse i din hverdag, uden at miste alle goderne et moderne liv også medfører sig. 

2 ud af 3 kontoransatte oplever smerter på daglig basis!

HAR DU BRUG FOR HJÆLP? KLIK HER
Close

50% Fuldført

Kan du lide vores blogindlæg og vil du gerne have de nyeste opdateringer, så tilmeld dig her.

Du kan booke din GRATIS telefoniske konsultation på næste side ;)