JUVIVA ONLINE FYSIOTERAPI

Ring +45 22 89 50 01 Log på

Pas på de små knæ - knæsmerter hos unge sportsfolk (9-15 år)

Osgood Schlatter knæsmerter hos ungesportsfolk (9-15 år) 

Hos børn i alderen 9-15 år (især drenge) kan aktiviteter med gentagne knæbøjninger forårsage irritation af det område hvor knæskallens senen hæfter på underbenet (se nedenstående billede). 

Når denne skade opstår kaldes det et Osgood Schlatter syndrom.

Skaden opstår typisk på grund af følgende 2 årsager. 

 1. Enderne af børns knogler er stadigvæk i en vækstfase og er endnu ikke helt hærdet. Det betyder at de voksende knogler er mere modtagelige for skader i og omkring væv der trækker i det sårbare vækstområde.
 2. Når børn periodevis får vækstspurter, vokser børnenes knogler hurtigere end muskelsenerne gør, hvilket kan gøre muskelsenen strammere og derfor skabe mere træk på de sårbare områder. 

KLIK HER HVIS VI SKAL HJÆLPE DIG MED DINE OSGOOD SCHLATTER SYMPTOMER

Bliver mit knæ normalt igen?

Dit knæ bliver normalt igen når dine knogler bliver stærkere og modnes. Typisk vender de fleste tilbage til deres sport, før smerterne er helt aftaget (og det er helt okay så længe symptomerne ikke tiltager). Da denne skade er relateret til en væsktfase i børns opvækst, vil symptomerne gå i sig selv, når barnet er gået igennem vækstfasen. Men de bør få hjælp i den tidlige fase af symptomerne.   

Symptomer:

Symptomerne opstår som regel langsomt over tid. Barnet vil typisk klage over en form for "vokseværk" fornemmelse eller murrende tandpine fornemmelse og vil typisk klage over ømhed når de skal i gang om morgenen. Der vil typisk være en tiltagende forværring i løbet af 14 dage. Smerterne vil være lokaliseret lige der hvor knæskallens sene hæfter på toppen af underbenet. Ved løb kan barnet have svært ved at løbe hurtigt og kan halte ved gang. Smerterne er især udprægede ved knæbøjninger, trappegang og gang op af bakke.  

Årsag:

Enderne af børns knogler er stadigvæk i en vækstfase og er endnu ikke helt hærdet. Det betyder at de voksende knogler er mere modtagelige for skader i og omkring væv der trækker i det sårbare vækstområde.

Når børn periodevis får vækstspurter, vokser børnenes knogler hurtigere en muskelsenerne gør, hvilket kan gøre muskelsenen strammere og derfor skabe mere træk på de sårbare områder. 

Hvem er i risikozonen?

Typisk børn i alderen 9-15 som deltager i sportsaktivteter med en stor mængde løb og hop. Der er en tendens til at denne skade opstår hyppigere hos drenge end hos pige. Men skader er mere afhængig af sportsgren end køn.  

Hvad skal du være opmærksom på?

Hos 10% af dem der udvikler Osgood Schlatter udvikles der en lille knogledannelse i selv senen til knæskallen, som kan give gener senere i livet. 

Hvad kan du gøre eller sætte dit barn til?

Langt de fleste kan selv behandle deres Osgood Schlatter syndrom. Det anbefales at du går i gang med at træne dit knæ så hurtigt som muligt smerterne tillader det: 

 1. Du bør træne konditionstræning og styrketræning til at mindske smerter og bedre din fysiske funktion.
 2. Du bør inden du går i gang med et hjemme- og selvtræning altid starte med et superviseret forløb.
 3. Du bør træne mindst 2-3 gange om ugen i mindst 6 uger, for at opnå effekt på dit smerteniveau og dit fysiske funktionniveau.

Disse simple øvelser kan hjælpe dig med at forbedre dine symptomer:

Stående knæbøjning med elastik og liggende stræk af knæet.

Hvad kan en sundhedsprofessionel gør?

En sundhedsprofessionel kan hjælpe dig med at undersøge, behandle og genoptræne dit knæproblem. 

Skal du genoptrænes?

Du kan sammen med din sundhedsprofessionelle tilrettelægge et passende styrketræningsprogram og mobilitetsprogram. Det er vigtigt at du stopper aktiviteter der forværre dine symptomer og fortsætter med aktiviteter der afhjælper dine symptomer. Hvile er sjældent den rigtige løsning. 

 

 

KLIK HER HVIS VI SKAL HJÆLPE DIG MED DINE OSGOOD SCHLATTER SYMPTOMER

Bliver mit knæ normalt igen?

Hvis du er sportsudøver eller har været sportsudøver har du med garanti prøvet at vride din ankel en eller flere gange og derefter oplevet ankelsmerter i en periode.

De som har haft en tidligere ankelskader er dobbelt så udsatte for ankelskader som dem der ikke tidligere har haft ankelskader. Det skyldes sandsynligvis at den neuromuskulære forbindelse er forringet. Derfor er det super vigtigt at du arbejder på din mobilitet, stabilitet og styrke omkring din ankel, hvis du har et ønske om en "normal" ankel igen.

 

KLIK HER HVIS VI SKAL HJÆLPE DIG MED DINE OSGOOD SCHLATTER SYMPTOMER

 

Skade - statestik fodbold:

 • 15% af alle skader i fodbold er fibersprængninger.  
 • Op til 20 procent af alle fodboldskader sker i anklen.
 • Indvendige ledbåndsskader forekommer i gennemsnit 1,5-2 gange om året i en fodboldtrup på 25 spillere.
 • Korsbåndsskader forekommer gennemsnitligt én gang om året i en fodboldtrup på 25 spillere. Knæskader tegner sig generelt for op til 20 procent af alle skader. 

Skade - statestik løb:

 • 65% af alle løbere bliver skadet i løbet af et år.
 • 90% af alle der træner til et marathon bliver skadet.
 • For hver 100 timers løb, sker der 1 skade.
 • Den gennemsnitlige løber mister 5-10% af træning grundet skader.
 • 50% af skaderne er gamle skader det bryder op igen.

Skade - statestik golf:

 • 40% af alle motionsgolfspillere bliver skadet i løbet af et år.
 • Størstedelen af disse skader skyldes overbelastning.
 • Cirka halvdelen af golfskader sker i lænden.
 • Dernæst følger skader i albue og skuldre.
 • 50% af skaderne er gamle skader der bryder op igen.

Skade - statestik håndbold:

 • 15% af alle skader i håndbold er bruskskader.
 • Især kvinder er i risikozonen for at få korsbåndsskader i håndbold.   
 • 11.000 håndboldskader om året (kun dem der kommer på skadestuen).
 • Skader på knæleddets korsbånd og større skulderskader er de mest frygtede af ledskaderne hos håndboldspillere.
 • I skulderleddet er det især skader hvor skulderen går af led og overrivninger af rotator cuff musklerne der er det mest alvorlige skader.

Er du i balance?

 • De fleste sportsudøvere ved mere om Endomondo, pulsure og løbesko end de ved om deres egen krop.
 • Ubalance i din præstationspyramide.

Hvis problemet ikke tages alvorligt kan det gøre at du misser 5-10% eller mere af din træning. Du risikerer at skaden vil følge dig gennem din sportskarriere, fordi op til 50% af skader er skader der bryder op igen.

De 4 genoptræningsfaser

Når du skal planlægge og udføre din genoptræning med en problematik er det vigtigt du forstår hvordan påvirkningen af forskellige aktiviteter/stillinger belaster dit skadede område. På den måde kan du nemmere lave en målsætning og en tidsplan for din genoptræning. Du kan bruge en tidsfaktor som rettesnor for hvornår du kan gå fra den ene fase til den anden, men det er faktisk vigtigere at bruge funktionelle mål som testredskaber for hvor du er i de forskellige faser.

De 4 primære genoptræningsfaser for skader består af:

#1 fase: Stop ulykken, beskyt opheling.

#2 fase: Genvinde bevægelighed, stabilitet og styrke.

#3 fase: Vende tilbage til dagligdagsfunktioner/integrere funktionel tilpasning.

#4 fase: Sports-specifik genoptræning.

Er du klar til sport, dit job, din hverdag?
Ved at teste dig selv har du muligheden for at finde dine styrker og svagheder. Når du har fundet dine styrker og svagheder kan du skabe overblik over din nuværende fysiske status. Med et godt overblik kan du lave køreplan for en bedre version af dig selv. En version der selv kan genoptræne skader, undgå skader i fremtiden og præstere bedre i alt hvad du gør.

Er din præstionspyramide i balance?

Se vores video om præstationspyramiden her - KLIK HER

Før du starter på et hvert træningsprogram bør du sætte dig grundigt ind i præstationspyramiden og hvordan din fysik kan placeres i præstationspyramiden. Målet med Juviva Fysio er, at hjælpe dig med at præstere bedre i hverdagen og livet uden begrænsninger og smerter.

Præstationspyramiden kan deles op i tre niveauer, som illustreret ovenover. Hvis du har en balanceret præstationspyramide, vil du ikke kun præstere bedre, men du er også i mindre risiko for at få skader.

Præstationspyramiden fortæller os, at fundamentet for al menneskelige præstationer er "funktionelle bevægelser”, hvilket vil sige, at du bør have optimal mobilitet (bevægelighed) og stabilitet (balance) i alle bevægelser.

Forestil dig at du skal bygge et hus. Fundamentet er vigtigt for, at huset kan bære sin eget vægt og at det kan modstå tidens tand. Du vil sandsynligvis ikke bygge et kæmpe hus på et ustabilt underlag, såsom sand. 

Så hvad er næste skridt?
Hos Juviva Online Fysioterapi er vi klar til at hjælpe, inspirere, undervise og guide dig hele vejen til en bedre version af dig selv.

KLIK HER HVIS VI SKAL HJÆLPE DIG MED DINE OSGOOD SCHLATTER SYMPTOMER

Vi ses på den anden side ;)

2 ud af 3 kontoransatte oplever smerter på daglig basis!

HAR DU BRUG FOR HJÆLP? KLIK HER
Close

50% Fuldført

Kan du lide vores blogindlæg og vil du gerne have de nyeste opdateringer, så tilmeld dig her.

Du kan booke din GRATIS telefoniske konsultation på næste side ;)