45 dage til bedre styrke, udholdenhed og power

Fysisk styrke

Fysisk styrke er noget af det vigtigste i livet. Vores styrke bestemmer i høj grad vores livskvalitet. Hvis du er uenig i dette, så besøg et alderdomshjem. Her vil du med garanti se en masse liv, dybt berørt at manglende styrke. Hvis du i en periode har mistet din styrke, så ved du hvad det har af betydning for din livskvalitet.

Styrke kan sammenlignes med en budgetkonto. Har du penge på kontoen (styrke i kroppen), mange penge (meget styrke), så er du godt polstret til de udfordringer livet måtte bringe. Har du få eller ingen penge på din konto, ja så skal der ikke meget til at vælte din hverdag. Ligeledes med manglende styrke. Hvis du ikke har meget styrke, så er du hele tiden på randen af en katastrofe.  

Power

Power er evnen til, at generere kraftudvikling hurtigt. For mange sportsudøvere er det ikke nok "kun" at være stærk. Som sportsudøver skal du være i stand til, at bruge din styrke til, at kunne accelerere hurtigt. Hvis du er stærk kan du flytte et tungt objekt, men er du powerful kan du flytte et objekt hurtigt. 

Et godt redskab til at test din evne til at skabe power er hoptesten. Test måler direkte din evne til at skabe power hurtigt nok til at accelerere din krop fra jorden.

Studier har vist, at præstationerne i den vertikale hoptest, kan forudsige dine sportslige styrkepræstationer og at præstationerne i din Power Clean, kan forudsige dine evner i din hoptest og at dine evner i power clean kan forudsige dine evner i squat styrketesten. Dine squatpræstationer kan forudsige dine squat hop evner og dine squat hop evner kan forudsige dine power clean evner.

Power Clean øvelsen er derfor limen der der binder styrketræningsprogrammet sammen med dine sportspræstationer. 

Konditon

Konditionstræning fokuserer på kroppens hjertekar-system og evnen til at producere relative lav-intense bevægelser (Lang-Lav-Intensitet-Træning LLHIT) over lange intervaller. Eksempler på konditionstræningsmetoder er løb, cykling, langrend, svømning osv. Denne form for træning udvikler hjertekar-systemet og vævets evne til at levere ilt og gør sportsudøvere i stand til at producere lav til moderat poweroutput i længere perioder. Denne form for træning kræver et stort tidsforbrug for at opnå den ønskede effekt.

Kondition kan også udvikles ved hjælp af det der kaldes HIIT (Høj Intensitets Træning). Denne form for træning udføres med korte intervaller af meget høj intensitet som afveksles med korte hvile eller lav-intensitets arbejde. HIIT udvikler i næsten samme grad konditionen som LLHIT, men på meget kortere tid.    

Aldring, biomarkører, styrke, power og udholdenhed...

Alle påvirkes af aldring, aldersrelateret muskelsvind og snigende overvægt.

Der er 10 faktorer som hænger sammen med aldring:

  1. muskelmassen. 
  2. styrken. 
  3. det basale stofskifte. 
  4. kroppens fedtmasse. 
  5. konditionen. 
  6. blodsukkeret. 
  7. kolesterol/HDL ratioen. 
  8. blodtrykket. 
  9. knogletætheden. 
  10. kontrollen af kropstemperaturen. 

Faktor (1) og (2) er direkte relateret til hinanden. Når din styrke øges, så vokser dine muskler. Hvis din muskler svinder så falder din styrke. En øgning i muskelmasse vil øge dit (3) basale stofskifte, men en reduktion i muskelmasse vil mindske dit basale stofskifte, og din vægt vil stige (din fedtmasse). Når din muskelmasse øges (og du ikke spiser mere), vil du opleve en reduktion i (4) kroppens fedtmasse, men når din muskelmasse mindskes vil du opleve en øgning i kroppens fedtmasse på grund af en reduktion i det basale stofskifte. (5) Konditionen kan forbedres med den rette form for styrketræning. Hvis der sker en reduktion i muskelmassen vil der også ske et fald i konditionen. (6) En større, stærkere muskelmasse kan bedre stabilisere dit blodsukker. (7) Kolesterol/HDL ratioen forbedres typisk når du deltager i styrketræningsprogrammer og der ses en reduktion i kroppens fedtmasse. Hvis der på den anden side ses en reduktion i muskelmassen og en stigning i kroppens fedtmasse, forværres kolesterol/HDL ratioen typisk.

Styrketræning kan også forbedre (8) blodtrykket. Styrketræning øger dine knoglers tæthed og styrke, hvorimod manglende belastning af dine knogler kan reducere knogletætheden (knogleskørhed) i dine knogler. (10) Sidst, men ikke mindst kan styrketræning forbedre din krops evne til at kontrollere din kropstemperatur.


De kolde facts..
Faldet i muskelstyrken efter 60 års alderen er på 1,5%. Efter 60 års alderen falder konditionen med cirka 1%. Muskelpower falder med 3,5% årligt. Muskelpower har stor betydning for dagligdags aktiviteter. For eksempel det at rejse sig fra en stol eller svinge golfkøllen.
Fra 20 års alderen til 80 års alderen ses et fald i muskelstyrken på 50%. En gennemsnitlig mand vil ved 40 års alderen have tabt 5 kilo muskelmasse og have taget 15 kilo fedtmasse på.

Den selvsamme mand vil nu være i risikozonen for at udvikle livsstilssygdomme, såsom forhøjet blodtryk, sukkersyge og kredsløbssygdomme. Forestil dig hvad den ovenstående forringelse af fysikken vil gøre ved dine sportslige præstationer og din hverdag.

Jeg møder sjældent en sportsudøver over 30 år, som regelmæssigt udfører basal vedligeholdelse af deres fysik, styrkemæssigt eller bevægelsesmæssigt. 

Når en sportsudøver kommer til mig for behandling, spørger jeg altid: Hvad har du selv gjort for at fjerne problemet? 9 ud af 10 gange vil vedkommende trække på skuldrene og indrømme at de, intet har gjort.

Sportsudøvere over 30 år har behov for en klar plan, for hvordan de kan tage ansvar for deres egen fysik. Og den plan starter med styrke- og bevægelighedstræning.

Det siger andre:

“MEGET INSPIRERENDE. God underviser. Skræmmende hvor dårlig form jeg er i. (interessant med forskellige test). Workshoppen får 5 ud af 5 stjerner ”
Merete

“DET GAV MIG FORSTÅELSE Jeg har været utrolig glad for den vejledning jeg har fået, det har givet mig en bedre forståelse af vigtigheden af den målrettede træning. Det har været meget givtigt at få adgang til øvelsesbiblioteket. Det sidste jeg havde glæde af var den mail med "Sådan planlægger du din fremgang", det gav mig forståelse for at det tager tid at nå det fulde mål. Jeg kan kun rose for forløbet. Klaus får 5 ud af 5 mulige stjerner.”
Jytte Adrian

“GOD INFORMATIV UNDERVISNING. En god informativ undervisning med medinddragelse af deltagerne med udgangspunkt i diverse symptomer. Øvelserne gav deltagerne et indblik i hvor de skal sætte ind med fremadrettet træning. Workshoppen får 5 ud af 5 stjerner ”
Mette Falk Andersen

“BLIVER TAGET SERIØST. Et fantastisk forløb indtil videre. Mit problem bliver taget seriøst. Vi har en fælles tro på at det her lykkes. Klaus får 5 stjerner af 5 mulige.”
Lene Persson

Close

50% Fuldført